Pakistan 🇵🇰

Fargerike slør, glitrende sari og dinglende gullarmbånd som holder i to dager før de mister fargen og du ender opp med grønne smykkefingre. Markedsbodene er fulle av dem, men de er like synlige på kvinnene som trasker langs de hektiske gatene. Mange av dem bærer på grønnsaksposer med ferske råvarer som koriander, før de setter seg bak på en blåmalt tuk tuk for å kjøre tilbake til sine hjem. Med det tar jo evigheter å komme seg gjennom trafikken.

For i Pakistan er det å tute samme som å bruke blinklys i Norge. Og biltrafikken er som et show i seg selv. Du ser de mest fargerike lastebilene som konkurrerer om å være den vakreste – nesten som i en skjønnhetskonkurranse. Så har du selvsagt tuk tukene med all slags mennesker som sitter på. Plutselig ser du en liten gutt som sitter baklengs og kaster opp mens moren klapper på ryggen hans. Du finner også lastebiler med bøfler eller sauer på vei tilbake til landsbyene sine. Og kanskje en helt random, liten gutt som sitter oppå en bil uten noe form for sikkerhetsnett.

Pakistanske menn med sine mørke lokker og nysgjerrige blikk er fremtredene når de kler seg i hvite, brune eller grå salwar kamiz. For menn er det ikke farger som gjelder. Og disse kulturelle kodene mellom menn og kvinner er ganske synlige ellers i samfunnet. Paserer du gjennom sikkerhetskontrollen på kjøpesentre eller flyplassen har kvinner og menn eksempelvis egne køer. Dette fordi de skal kroppsvisiteres. Ironisk nok følte jeg at hun ene damen som kroppsvisiterte meg var tiltrukket av samme kjønn. Men hysj! Ikke si det til noen.

På hvert gatehjørne møter du fortvilte barn, ofte sammen med deres mødre, som i flere generasjoner har tillært seg at deres hudfarge ikke er like vakker og verdifull som det å ha hvit hud. Så trist. Så trist at de ikke vet hvor verdifulle og vakre de egentlig er. Med sine store smil, snille øyne og perfekte, glatte hud. De løper bort for å enten smigre deg med vennlige gester på urdu for så å tigge om penger, eller prøve å selge deg enkelte produkter som godteri og kleenex for noen få rupees. Gjennom all desperasjon i deres øyne får de så lite som 10 rupees, men det holder kun for en liten pose med “Lays”- chips i den lokale nærbutikken før de må fortsette å tigge seg gjennom dagene.

Visste du at 1 norsk krone har en verdi på 16 pakistanske rupees?

… fortsettelsen følger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s